U bent hier

Nieuws

Koning trakteert met titels

Bron: Gazet van Antwerpen

16/04/2014
Op zijn verjaardag deelde koning Filip voor het eerst adellijke titels uit. De Antwerpse zakenman Paul Buysse (69), voorzitter van de raad van bestuur bij Bekaert, mag zich voortaan graaf noemen. Die eer viel sinds 1932 nog maar acht mensen te beurt. Paul Buysse kreeg in 1999 al de titel van baron. Hij krijgt dus een adellijke promotie. "In België is graaf de hoogste adellijke titel die iemand voor verdiensten kan krijgen", zegt Carl Peeters van de dienst Adel bij de federale overheid. De hogere titels markies, hertog en prins bestaan nog, maar zijn enkel nog erfelijk overdraagbaar."

Naast adellijke titels worden ook eretitels in de Leopoldsorde uitgereikt. Dat is een orde die mensen huldigt voor verdienstelijke daden, maar hen niet tot de adel verheft. Nieuwe baronnen zijn onder meer Herman Daems (BNP Paribas) en ex- Electrabelbaas Jean-Pierre Hansen. Liefdadigheidswerkster Jennie Vanlerberghe wordt barones. Bij de eretekens zijn de opvallendste namen die van kinderpsychiater Peter Adriaenssens en professor emeritus in de genetica Jean-Jacques Cassiman. Zij worden commandeur in de Leopoldsorde.

"Symbolisch, maar belangrijk"

"In de eerste plaats is zo'n adellijke titel een persoonlijke erkenning door de regering. Het is dus eerder symbolisch, maar daarom niet minder belangrijk", zegt Peter Bentein van het Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek. "Het feit dat jullie mij erover contacteren, zegt genoeg: je krijgt aandacht en dat opent deuren. Liefdadigheidswerkers zoals Jennie Vanlerberghe van Moeders voor Vrede zullen het naar subsidies toe zeker makkelijker krijgen. Ook astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne gebruikten hun titel van burggraaf om de wetenschap te populariseren. In die zin is het dus zeker iets positiefs."

Worden er anno 2014 nog bepaalde dingen verwacht van iemand die tot de adelstand verheven is? "Volgens mij zijn er geen plichten aan verbonden, zoals verschijningen op evenementen", aldus Bentein. "Men kan uiteraard debatteren of het moet blijven bestaan in de hedendaagse context. Ik denk niet dat ik er slaap voor zou laten, moest het vandaag of morgen worden afgeschaft", klinkt het.

De N-VA laat weten dat de partij het toekennen van adellijke titels beschouwt als een 'middeleeuws' gebruik. "Er moet werk worden gemaakt van een echte protocolaire monarchie", aldus Kamerlid Theo Vrancken.

Niet alleen gaat er een selectieprocedure vooraf aan het verheffen van iemand tot de adelstand, er hangt ook een prijskaartje aan vast. "Er moet een document worden opgemaakt door een heraldisch kunstenaar. Dat kost ongeveer 3000 euro en is voor eigen rekening", zegt de dienst Adel. "Daarnaast worden er ook nog iets meer dan 750 euro registratiekosten aangerekend."

Gekoppeld aan de vijftigste verjaardag van de migratieakkoorden, werden ook enkele eretitels toegekend aan burgers van allochtone origine. De adellijke titels blijven evenwel een 'blanke' aangelegenheid. "Ik hoop dat daar nog verandering in komt", zegt Peter Bentein. "In onze multiculturele samenleving is het niet meer dan normaal dat ook mensen van vreemde origine tot de adel kunnen worden verheven voor wat zij aan dit land hebben bijgedragen."


Tijdens de laatste weken van het schooljaar stelde het VCGH zijn deuren open voor de leerlingen van het zesde leerjaar van de plaatselijke lagere school.
Vrijwilligers werkten er een pakket uit op maat van deze jongeren.

Een paar sfeerbeelden